Kürtaj Sonrası Olası Komplikasyonlar

Genel olarak kürtaj çok riskli bir işlem değildir. Olası riskler ve komplikasyonları bilmek karar aşamasında da önemlidir.

Genel olarak kürtaj çok riskli bir işlem değildir. Olası riskler ve komplikasyonları bilmek karar aşamasında da önemlidir. Rahim duvarında gebelik hormonlarının da yarattığı yumuşama ile rahim duvarında delinme olabilir. Bu olay çok küçük ,  rahimin kasılması ile kendi kendine kapanmadan, hastane ortamında müdahale etmeye gerek duyacak ağırlıkta da olabilir. Rahim tahliyesi sırasında artmış kanama olabilir. Bu sorun yapılacak rahim kasıcı ilaçlarla durdurulabilir.

İşlem sonrası vajenden veya hastanın hijyeni ile ilgili durumlardan, erken cinsel ilişki veya havuza ,denize girme ile enfeksiyon oluşabilir. Bunu önlemek için her hastaya koruyucu antibiotik verilir. Olası ateşlenme durumlarda hastanın doktoruna ulaşması gerekir.

Parça kalma ve ya pıhtı biriktirme durumu: Gebelik tahliyesi sonrası rahim kısa bir lohusalık gibi kasılarak, küçülmeye ve eski boyuta dönmeye çalışır. İşlem sonrası 1 hafta hafif kanamalarla biriken dokular atılır. Bazen bu tam olamaz veya rahim ağzı özellikle doğum yapmamış bayanlarda erken kapanarak, fazla doku ve kanamanın içeride birikmesine neden olur. Hasta bunu ağrı ile farkedebilir. Böyle bir olasılığı farkedebilmek için hastaların muhakkak 1 hafta sonraki kontrollerine gelmeleri gerekir.

Rahim ağzı sıkılığı: Bazı nadir durumlarda rahim ağzı dokusu çok sıkı olup anestezi altında dahi aletler vasıtası ile geçilemez. Bu durumun tespiti veya ne noktada durulacağını bilmek hekimin tecrübesi ile karar verilebilecek bir durumdur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir